top of page
amos-bar-zeev-GibvqWh_OcE-unsplash.jpg

Hogyan készül?

RG_20220519web_30.jpg
  • A borkészítés az ültetvények gondozásával kezdődik. Amilyen az alapanyag olyan lesz a bor. A szőlőben és a pincében is minden munkafolyamatot saját kezűleg végzünk. A szőlőtermesztés során nagy hangsúlyt fektetünk a hozamkorlátozásra. Már tavasszal a hajtásválogatás során beállítjuk a tőketerhelést, egy tőkén maximum 0,5 kg gyümölcs teremhet. Így a szőlőnek semmi más dolga nincs, mint hogy szüretig beérlelje ezt a kevés mennyiséget. Ez a mennyiség elég drasztikus hozamkorlátozásnak számít, viszont így, hogy a termésmennyiség terén a minimumra próbálunk törekedni a maximumot kapjuk vissza minőségben.

 

  • Az így termesztett fürtök sokkal könnyebben beérnek, a mustfok és a beltartalmi értékek sokkal magasabbak, koncentráltabbak lesznek, mint ha egy tőkén mondjuk 5-8 kg-ot hagynánk fent. Fontos feladatnak tartjuk a lombfal szellősen tartását, és a fürtök kilevelezését, ezzel mérsékelni tudjuk a növényvédő szer felhasználást, nehezebben telepednek meg a gombás betegségek és a fürtöket is több nap éri. A szőlősorok közé beengedjük a természetes növénytakarót, amit kaszálással tartunk kordában.

 

 

  • A vadkártól kerítés és villanypásztor védi az ültetvényeket. Permetezések során elsősorban rezet és ként használunk, így gyakorlatilag bio-termesztés folyik az ültetvényeken. Felszívódó gombaölő és rovarirtó szert nem használunk egyáltalán. Ha minden jól alakult, őszre kiváló minőségű termést szüretelhetünk. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a borkészítés során minimális beavatkozásra törekszünk, nem zavarjuk a bor fejlődését.

AdobeStock_69305153.jpeg
  • A borkészítés során használt modern technológia kimerül az elektromos bogyózóban és a cefre erjedésénél alkalmazott hőmérséklet szabályozásban. Véleményem szerint ezek az eszközök olyan pozitív tényezők a borkészítés során, melyek nem vesznek el a természetes bor egyediségéből.

 

 

  • Fa kosaras prés, kézi csömöszölés erjedés közben, kézműves módszerek. Az erjedés befejeztével, 4-6 hét héjon tartás után a borok a pincébe kerülnek. Szivattyút nem használunk, nincs derítés, nincs szűrés, semmilyen segéd vagy adalékanyagot nem használunk, egyedül ként, abból is keveset. Egyszer fejtünk, más beavatkozás nem zavarja a bor fejlődését. A borok érlelésénél fontos szerepe van a mikrooxidációnak. Ez a folyamat általában a testesebb vörösborok számára előnyös. Maga a folyamat csak porozitással rendelkező anyagok esetében valósul meg.

 

 

  • Két ilyen anyagot hsználunk, ez a fa és a kőagyag. A mikrooxidáció hatására a borban pozitív szerkezeti átalakulások zajlanak le. Ezek az átalakulások leginkább a polifenolokat érintik, ez lágyabb tanninok, mélyebb szín és jobb aromaintegráció kialakulását eredményezi. Egy hordóban érlelt bor bársonyosabb, kerekebb és hosszabb lecsengésű lesz. Különböző pörkölésű 250-l es hordókat használunk melyek nagy része tölgyfából kisebb része akácfából készült.

RG_20220519web_29.jpg
RG_20220519web_31.jpg
thomas-verbruggen-z2-MedUataE-unsplash_edited.jpg
  • A borok érlelésére használt másik fontos eszköz az amfora. A hordós mellett az amforás érlelés is nagyon jól illeszkedik a természetes borok készítéséhez. Kísérlet-képpen vásároltunk egy 240 l-es Légli kőagyag amforát. Ha beválik a borok jelentősebb részét szeretnénk amforában érlelni. Az amforás borkészítés több mint 7000 évvel ezelőtt alakult ki Grúziában. Egy ilyen kőagyag amfora alkalmas erjesztésre, érlelésre és tárolásra.

 

 

  • A hordó anyagához a fához hasonlóan a kiégetett kőagyag szintén lélegzik, a mikrooxidáció folyamata egy amforában tartott bornál is jelen van, így ki tudnak alakulni bizonyos másodlagos aromák. Fontos különbség viszont, hogy a hordóval szemben egy amfora nem ad hozzá a borhoz fás, fűszeres, cseres jegyeket, hagyja érvényesülni az adott fajta karakterét.

bottom of page