top of page
Keller István

Rólam

Keller Istvánnak hívnak, Szekszárdon születtem és itt nőttem fel. Végzettségem szerint növényorvos vagyok. Ezen belül szőlész-borász szakirányon végeztem a Szent István Egyetemen. Jelenleg egy kézműves bio-borászatnál dolgozom, ahol a szőlészeti és a borászati munkák is a feladatami közé tartoznak, a növényvédelemtől kezdve egészen a borok palackozásig.

Ezzel párhuzamosan kezdtem el saját területen is gazdálkodni. Az első szőlőterületet 2017-ben telepítettem, azóta kis lépésekben, de folyamatosan növekszik a birtok mérete és a termesztett szőlőfajták száma. A szőlészeti és borászati munkákban nagy segítségemre van a párom Klári, akivel nemrég költöztünk ki a szőlőhegyre, így elmondható az is hogy együtt élünk a szőlővel.

RG_20220519web_15.jpg
Keller István

Célom egy kis borbirtok létrehozása. Természetközeli, úgynevezett naturális borokat készítve szeretném megjeleníteni a magyar bort és ezen belül a termőhely adottságait, egyedi karakterét és sajátosságait. A naturális bor tiszta őszinte és hiteles, ezzel párhuzamosan izgalmas rendkívül változatos és sokkal egyedibb stílussal rendelkezik mint a technológiai borászatok évről évre azonos, ”tökéletesre” csiszolt termékei. Mivel a termőterület mérete és a kézművesség szorosan összefügg (nagyüzemi körülmények között nem lehet azt a minőséget elérni, mint kis birtokokon), úgy vélem, hogy a termőhely bemutatása minden borvidéken elsősorban kisbirtokokon történik. A borok készítésénél a kézművesség elvét követve alig használok modern technológiát. Alapértelmezés hogy a borok szőlőből készülnek és az egyetlen hozzáadott anyag a kén lehet. Hagyományos eszközök, a környezeti hatások érvényesülése és állandó jelenlét a részemről a metszéstől egészen a bor palackba töltéséig. Ezek a tényezők szükségesek a bor készítése során. Azt szeretném, hogy a bor stílusában minél kisebb szerepet játsszon a technológia. A terroir, a fajta és az évjárat legyen az a hármas, amely meghatározza a boraim stílusát.

Véleményem szerint a természetközeli borok készítése és fogyasztása egy magasabb szint, amire egyre több emberben van meg az igény. Egyre több fogyasztó keresi azt az élményt és minőséget, amit a természetes bor képes nyújtani.  Azokat a borkedvelő embereket szeretném megszólítani akik a borvidéki átlagok helyett az egyediséget tartják fontosnak.

bottom of page